Written by Merel

Breedband groeit in Nederland

De Nederlandse breedbandmarkt is het afgelopen jaar weer gegroeid! Niet zo’n klein beetje ook. Met 188.000 nieuwe aansluitingen in 2016 betekent dit een stijging van ruim 2,5% ten opzichte van 2015.

Breedband is een verzamelnaam voor meerdere soorten aansluitingen die ervoor zorgen dat je alle vaste diensten via dezelfde aansluiting kunt ontvangen. Zo zijn glasvezel, kabel en DSL onderdeel van breedband. DSL is de laatste jaren dalende. Dit is een manier om internet te ontvangen via je normale telefoonlijn.

Welke breedbandverbinding is het populairst?

Kabel is momenteel de populairste breedband connectie met bijna 3,5 miljoen aansluitingen in Nederland. Daarentegen groeide glasvezel het afgelopen jaar het hardst met ruim 15 procent. Glasvezel heeft nu ruim een miljoen aansluitingen in Nederland. Het feit dat glasvezel nog zoveel achterloopt op kabel is te wijten aan het feit dat lang niet ieder huishouden in Nederland is aangesloten op dit netwerk. Wij verwachten dat dit de komende jaren wel snel zal toenemen en daarmee zal glasvezel een serieuze concurrent voor de kabel worden. Kabel wordt op dit moment alleen nog gebruik door Ziggo, als grote provider. Daarnaast zijn er nog een aantal kleine/lokale providers die hiervan gebruik maken.

Hoe doen de providers het op de breedbandmarkt?

Ziggo heeft op het moment het grootste marktaandeel in de breedbandmarkt. Namelijk 43,4%. Vlak daarachter komt KPN, waar ook Telfort, XS4ALL en Edutel onder vallen, omdat zij gebruik maken van het KPN netwerk. T-Mobile is een goede derde, maar staat nog wel een stuk achter KPN en Ziggo. T-Mobile heeft de klanten van Vodafone Thuis onlangs in ontvangst mogen nemen, omdat de provider de dienst van Vodafone heeft overgekocht. Wij verwachten dat T-Mobile het komende jaar meer marktaandeel van veroveren, net als de andere kleine speler NLE. NLE is ook in 2016 gestart met de vaste alles in 1 diensten en is een ware prijsvechter in de markt. Met haar flexibiliteit op het betrouwbare netwerk van KPN kan deze provider nog grote stappen gaan zetten.
We houden je op de hoogte.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *