Written by Merel

Draadloos TV kijken op verschillende manieren

Draadloos TV kijken klinkt heel aantrekkelijk. Dat is het ook, maar het kan redelijk ingewikkeld zijn om dit tot stand te brengen. Er is namelijk niet een standaard manier voor draadloos TV kijken in elke situatie. Providers hebben verschillende manieren, elk huis verkeert in een andere situatie en dan zijn er ook nog apparaten die hiervoor gebruikt kunnen worden. Om je te helpen hebben we in dit blog een aantal manieren voor je op een rijtje gezet, om het in de meeste situatie mogelijk te maken de kabels weg te werken.

Waarom draadloos TV kijken?

Wij kunnen ons voorstellen dat je helemaal klaar bent met alle kabels die door het huis gaan. In de woonkamer zit vaak wel een TV aansluiting, maar dit is een ander verhaal als je ook boven of op de slaapkamer een TV wilt plaatsen. Op deze plaatsen in huis zit meestal nog geen kabelaansluiting, dus kan je in principe geen TV kijken. Draadloos TV kijken geeft je wel deze mogelijkheid, zonder dat je kabels door het huis hoeft te leggen. De manieren die hiervoor denkbaar zijn en hieronder besproken worden zijn als volgt:

  • Draadloos TV kijken via het aanbod van de provider
  • Draadloze TV via digitenne
  • Draadloze TV via internet
  • TV kijken via externe apparatuur

Draadloos TV kijken via het aanbod van de provider

Sommige providers nemen zelf het initiatief om hun klanten draadloze TV aan te bieden. Dit gebeurt momenteel die TV kijken mogelijk maken via het internet, dit heet IP-TV. Dit zijn onder andere Telfort, Tele2, KPN, Vodafone en XS4ALL. Bij deze manier komt het TV signaal dus niet binnen via een kabel (kabel-TV). Deze providers bieden de klant een draadloos verbindingsset, die het internetsignaal via het electriciteitsnetwerk draadloos door het huis verspreidt. Een goede manier om draadloos TV te kunnen kijken, maar alleen mogelijk bij providers die IP-TV bieden. Ziggo biedt dit niet. Overweegt u om over te stappen naar een aanbieder van IP-TV? Kijk dan in onze vergelijker op de homepage voor aantrekkelijke alles in 1 aanbiedingen.

Hoe werkt een draadloos verbindingsset?
Het draadloze verbindingsset bestaat uit twee adapters, een verzender en een ontvanger. De verzender sluit je aan op bij het modem, waar het internetsignaal binnenkomt. Dit signaal wordt vervolgens verzonden naar de ontvanger die je in het stopcontact steekt in de buurt van de TV. De ontvanger verbindt je met een kleine internetkabel aan de decoder (kastje) van de TV. Het is ook mogelijk om meerdere TV’s op dit verbindingsset aan te sluiten, door een extra ontvanger te gebruiken.

Draadloze TV via digitenne

Wanneer je een tv abonnement hebt bij KPN of bij een partner, zoals XS4ALL of Telfort, kun je kiezen voor digitenne. Dit is een manier van draadloze TV die tot stand komt via een verzender in de meterkast (gemakkelijk aan te sluiten binnen 5 minuten) en een ontvanger die je naast de TV in het stopcontact steekt. De ontvanger moet je nog wel via een scart kabel verbinden met de TV. Ook kan je kiezen voor de ‘insteekkaart’. Deze werkt als ontvanger en hoef je alleen maar in de tv te steken. Dit werkt alleen bij TV’s met een ingebouwde ontvanger. Dit hebben de meeste moderne TV’s. Ook is een nadeel van Digitenne dat je er geen HD kwaliteit op kunt ontvangen en dat het zenderaanbod beperkt is tot 31 zenders. Daarentegen is digitenne een erg goedkope oplossing, met maandelijkse kosten van slechts €14,-. Het zenderpakket kan uitgebreidt worden met Fox Sports Eredivisie voor €7,50 per maand.

Draadloze TV via internet

Dit is misschien niet de meest ideale oplossing, maar je kunt ook draadloos TV kijken via het internet. Via online diensten kun je bij verschillende providers live TV kijken via het internet. Dit kan via je laptop, tablet of smartphone, welke je naar wens kan aansluiten op de TV. Zo kijk je wel draadloos TV, maar moet een ander apparaat dit tot stand brengen en ben je wel aan het slepen met apparaten. Deze optie ondersteunt helaas ook geen HD kwaliteit, maar is wel gratis als je een tv abonnement hebt. Meer informatie over online TV kijken kun je lezen in een eerder blog: Online TV kijken

TV kijken via externe apparatuur

Wanneer je geen TV kijkt via een provider die dit via het internet tot stand brengt, zoals Ziggo, kun je geen gebruik maken van het draadloze internet zodat dat bij Telfort kan. Wanneer je nu een TV wilt plaatsen in een ruimte waar geen COAX aansluiting (voor de TV kabel) aanwezig is, zal dit opgelost kunnen worden door een draadloos COAX signaal of een draadloos HDMI signaal door het huis te verzenden. Hier heb je echter wel een speciaal apparaatje voor nodig, want dit red je niet met de apparatuur die je van de provider krijgt. Digital TV Anywhere kan een draadloos COAX signaal door het huis verzenden. Door een verzender aan te sluiten op de antenne waar de TV kabel binnenkomt en een ontvanger op de TV zelf, kun je digitale TV kijken op iedere plek in huis.
Een nadeeltje is dat je op deze manier geen TV kunt kijken in HD kwaliteit. Wil je draadloos TV kijken in HD kwaliteit? Dan kan dit met een Gigaview apparaatje. Deze HD decoder moet je echter wel met een COAX kabel aansluiten op de kabelaansluiting en heeft een bereik van slechts 25 meter. Houdt hier rekening wanneer je overweegt of dit de oplossing is voor jouw situatie.

Lukt het na deze opties niet om draadloos TV te kijken of heb je andere vragen? Laat het ons dan weten door een reactie te plaatsen onder dit blog.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *