Written by Donat

Helft huishoudens op glasvezel aangesloten

Glasvezel heeft in Nederland een mijlpaal bereikt: maar liefst 4 miljoen huishoudens zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk. Dit mijlpaal is afgelopen weekend bereikt, toen de vier miljoenste glasvezel aansluiting is gerealiseerd. Het aantal huishoudens met glasvezel stijgt dus snel. Verschillende partijen hebben de afgelopen tijd dan ook aangegeven mijlpalen te hebben bereikt op het gebied van glasvezel.

Vier miljoen glasvezelaansluitingen

Afgelopen weekend kwam NLconnect, branchevereniging van de breedband industrie, met het nieuws dat de vier miljoenste glasvezelaansluiting van Nederland is gerealiseerd. Dat betekent dat de helft van alle Nederlandse huishoudens en bedrijven is voorzien van glasvezel.

Er zijn natuurlijk meerdere glasvezel aanbieders. De vier miljoenste aansluiting komt op het DELTA-netwerk, in provincie Overijssel. Glasvezel aanbieder DELTA is een van de populairste providers in provincie Overijssel. Meer dan een derde van alle adressen in Overijssel zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk van DELTA. In totaal heeft deze provider 850.000 Nederlandse huishoudens voorzien van glasvezel. Het doel van DELTA is om dit aantal eind 2021 te groeien naar 1 miljoen huishoudens.

KPN 3 miljoen glasvezelaansluitingen

De grootste glasvezelprovider blijft KPN. Aanbieder KPN heeft het grootste bereik en de meeste glasvezel klanten (zeker 75% van alle glasvezel gebruikers zit aangesloten op het KPN-netwerk). Zo kwam de provider vorige maand nog met het nieuws dat de drie miljoenste Nederlandse woning is aangesloten op het KPN-glasvezelnetwerk. Dit gebeurde in Zwolle (en dus ook provincie Overijssel).

KPN sluit zeker 9.000 huizen per week aan op het glasvezelnetwerk. De bedoeling is om de uitrol te versnellen, zodat de komende jaren meer huizen kunnen worden aangesloten.

Steeds meer interesse in glasvezel

Het nieuws dat DELTA de vier miljoenste aansluiting heeft gerealiseerd (en dat daarmee de helft van alle Nederlandse huishoudens op het glasvezelnetwerk zitten) & dat KPN al zeker drie miljoen huishoudens op hun glasvezelnetwerk heeft zitten, toont dat de populariteit van glasvezel snel groeit. Netwerkproviders investeren dan ook meer in glasvezel. Aangezien er in Nederland steeds meer data wordt verbruikt, is glasvezel nodig om dit op te kunnen vangen.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *