Written by admin

Hoe meet ik mijn internet snelheid?

Als je een internetabonnement afsluit dan doe je dat aan de hand van een aantal factoren. Een belangrijke indicator voor het maken van een keuze hierin is de internetsnelheid. Providers beloven bij verschillende pakketkeuzes vaak weer andere snelheden. Vandaag de dag heeft iedereen snel internet, toch kan de snelheid die wordt aangegeven door jouw netwerkprovider afwijken van de daadwerkelijke snelheid in de praktijk. Ook als je nogal traag internet ervaart is het verstandig om je internetsnelheid eens te meten en op zoek te gaan naar oplossingen.

De manier waarop je jouw echte internetsnelheid kunt testen is door gebruik te maken van een speedtest. Vaak heeft jouw eigen provider hiervoor een speciale pagina waar je met 1 druk op de knop de snelheid van je internet kunt testen d.m.v. deze speedtest. Door gebruik te maken van bepaalde technieken kan er een nauwkeurige snelheid worden vastgesteld. Zorg ervoor dat je tijdens het draaien van een speedtest alle programma’s sluit en er verder niemand met wie je de internetverbinding deelt gebruik maakt van internet. Dit kan namelijk een negatieve invloed hebben op de nauwkeurigheid van de test. Nadat je op de knop heb geklikt gaat de speedtest in een korte tijd jouw internetsnelheid vaststellen. De resultaten komen vanzelf op je beeldscherm te staan. Tijdens de test wordt natuurlijk rekening gehouden met je downloadsnelheid maar ook met je uploadsnelheid.

Er bestaan ook nog onafhankelijke websites waar je ongeacht welke provider de snelheid kunt testen. Je kunt dit o.a. doen op http://www.speedtest.net/

Tips om je internetsnelheid te optimaliseren

De reden dat je internetsnelheid niet overeenkomt met de geboden snelheid van je provider kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder volgen een paar tips die je kunt uitvoeren om je internetsnelheid te verhogen.

• Het resetten van de router
Dit is eigenlijk een standaard procedure als je slechte verbinding of geen internet ervaart. Je kunt dit simpel doen door de wireless router in je meterkast uit te zetten en vervolgens ook de stekker van de router uit het stopcontact te halen. Wacht 10 tot 15 seconden en doe de stekker er dan weer in. Zet vervolgens de modem opnieuw aan. Het duurt dan wel even een paar minuten voordat alles weer is opgestart en verbinding maakt met elkaar. Hiermee kan het probleem zijn opgelost.

• Het opnieuw opstarten van je PC
Het kan soms ook helpen je computer opnieuw op te starten. Zeker als er veel verschillende dingen open staan of er op de achtergrond programma’s draaien die ook gebruik maken van je internetverbinding kunnen er vertragingen ontstaan. Sluit alles af en start de computer eens opnieuw op. Dit kan al een heel verschil maken.

• Controleer je router
Ook al krijg je bij het afsluiten van je internetabonnement de juiste router voor de snelheden van jouw abonnement kan het toch soms voorkomen dat de router niet up-to-date is. Vaak worden er bij snelheidsverhogingen van de provider tussentijds ook nog routers vervangen die de nieuwe snelheden dan wel weer aan kunnen. Omdat er dus een groot verschil zit tussen de snelheid die routers wel of niet aankunnen is het altijd verstandig hier eens naar te kijken. Zo weet je zeker dat jouw router geschikt is voor de snelheden van jouw internetabonnement.

Ander abonnement kiezen?

Mogen de aanpassingen die je hebt gedaan om je internetsnelheid te verhogen niet baten, dan kan het ook aan het abonnement zelf liggen. Het kan ook dat de beloofde internetsnelheden niet haalbaar zijn in jouw woonplaats, postcode of adres. In dit geval is hier weinig snel iets aan te doen. De overweging om te kiezen voor een andere internetprovider waarmee je wel sneller kunt internetten is dan iets om serieus naar te gaan kijken. Zorg ervoor dat je bij overstappen altijd een goede vergelijking maakt tussen de verschillende internetaanbieders.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *