Written by admin

IoT toepassingen

Het Internet of Things komt steeds vaker voor in het dagelijkse leven niet alleen voor bedrijven maar ook voor jou als persoon. Dit zul je waarschijnlijk niet doorhebben omdat je er niet op let. Maar welke Internet of Things toepassingen zijn er nu eigenlijk allemaal? En wat betekent dit voor jezelf?

Wat is het Internet of Things?

Het Internet of Things is kort gezegd alles wat online verbonden is. Om er wat dieper op in te gaan en het beter uit te leggen moet je eerst weten wat het internet zelf is. Het internet is een verzameling computers, servers, telefoons en tablets die verbonden zijn met elkaar via adressen (het ip-adres). Daardoor kunnen ze met elkaar verbinden en kunnen wij zo websites bezoeken. Het Internet of Things gaat net een stapje verder dan dit, dat wilt namelijk dat alle apparaten dus ook zonder scherm met elkaar kunnen communiceren via het internet.

IoT toepassingen

Omdat het heel veel apparaten met elkaar verbonden zijn door het Internet of Things zijn er heel veel toepassingen voor. Momenteel zit het nog in de beginfase omdat het redelijk nieuw is, er zijn veel technologiebedrijven constant bezig om met nieuwe innovaties te komen op het IoT vlak. Omdat er voor bedrijven andere toepassingen zijn dan voor particulieren vertellen wij van beide wat de toepassingen zijn.

Particulieren

Waarvoor kan jij het Internet of Things allemaal gebruiken? Het antwoord op die vraag wordt steeds langer. Er zijn in huis heel veel apparaten die inmiddels kunnen verbinden met het internet en met elkaar. Ook je auto Via een Internet of Things dashboard kun je alles beheren in huis van huishoudelijke apparatuur tot sloten en ook lampen, een IoT dashboard is overigens een app op je telefoon, tablet of pc waarop je alles kunt beheren en kunt bekijken wat er allemaal verbonden is. Het is dus heel gebruiksvriendelijk en je kunt er snel mee aan de slag omdat het allemaal via internet gaat.

Voor bedrijven

Voor bedrijven gaat de toepassing van IoT iets dieper dan lichten aan en uit doen etc. Bedrijven kunnen complete productielijnen verbeteren door de data te bekijken die de machines versturen naar de IoT dashboard om zo problemen te kunnen vinden en zo de hele productielijn kunnen verbeteren. Een ander voorbeeld kan zijn dat ze via Internet of Things kunnen volgen waar voertuigen heen gaan of welke routes deze afleggen ook weer om te kijken of er verbeteringen mogelijk zijn. Voor bedrijven heeft het Internet of Things dus vele pluspunten.

Voor de overheid

Ook voor de overheid zijn er toepassingen voor het Internet of Things omdat het ook voor smart cities ingezet kan worden voor in de toekomst bijvoorbeeld gezamenlijke prullenbakken dat als deze vol zijn dat de prullenbak automatisch een bericht stuurt naar degene die hem leeg haalt. Met smartbikes informatie verzamelen over hoe drukke knooppunten minder druk kunnen worden of helemaal verdwijnen.

Welke apparaten gebruiken het Internet of Things?

Hiervoor is een handige tip om te weten of iets met het Internet of Things verbonden kan zijn. Als er een simkaart in kan, dan kan het Internet of Things gebruikt worden. Dit is een heel breed concept omdat er heel veel apparaten zijn die er gebruik van kunnen maken Zoals eerder vermeld voor particulieren zijn dat huishoudelijke apparaten maar ook andere apparaten in je huis zoals thermostaten, lichten, sloten, koelkasten, prullenbakken je kunt het je zo gek niet bedenken maar bijna alles kan met Internet of Things te maken hebben. Bij bedrijven moet je denken aan machines, voertuigen, hekken, warenhuizen en natuurlijk weer alles waar een simkaart in kan. Heel kort gezegd dus overal waar een simkaart in kan kan verbonden worden aan het Internet of Things, dit is een belangrijke richtlijn om te kijken naar alle apparaten die je ervoor kunt gebruiken omdat het er te veel zijn om stuk voor stuk op te gaan noemen. En er blijven maar nieuwe apparaten bij komen omdat bedrijven en providers constant samen werken om verdere oplossingen te ontwikkelen.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *