Written by Dennis Vlaar

Omzet TV & video markt groeide in 2019

In 2019 is de omzet uit TV en video markt gegroeid met 3.2% naar €2.2 miljard. In dit artikel gaan we in op hoe deze omzet is verdeeld en wat de verwachtingen zijn betreft 2020. Lees dus verder!

Ziggo marktleider

Ziggo heeft het grootste marktaandeel in de omzet uit TV en video in 2019. Met een marktaandeel van 47.3% heeft Ziggo een kleine daling ten opzichte van 2018, toen hadden ze ruim 49% marktaandeel. Op nummer 2 komt KPN met een marktaandeel van 25,4%, KPN zag een lichte stijging ten opzichte van 2018. Netflix sluit de top 3 af met 11,3% marktaandeel. Netflix is in het afgelopen jaar gegroeid samen met andere videodiensten zoals: Disney+, Videoland en Apple TV+.

Videodiensten

In de afgelopen jaren hebben videodiensten een groei doorgemaakt in omzet. In 2017 hadden de videodiensten nog een aandeel van 13%, in 2019 is dit gegroeid naar 16%. Dit is vooral te danken aan de groei van Netflix en Videoland. Sinds het laatste kwartaal van 2019 is daar Disney+ nog bijgekomen. Disney+ is binnen dat kwartaal gelijk langs Amazon prime gevlogen, dat al langer in Nederland actief is.

Verwachtingen voor 2020

De verwachting voor 2020 ziet er rooskleurig uit voor de TV en video markt. Met de komst van Disney+ en Apple TV+ wordt er een stijging verwacht in omzet bij videodiensten. Daarnaast is in maart 2020 de webshop van Amazon geopend, dit zal leiden tot meer abonnementen op de videodienst Amazon Prime. Er wordt verwacht dat corona ook de groei zal bevorderen, mensen zullen minder snel hun TV-abonnement opzeggen en eventueel een (extra) videodienst aanschaffen. Het negatieve effect van corona, is dat sommige zenderpakketen eerder zullen worden opgezegd. Premium zenders als FOX Sports en Ziggo sports zullen abonnees verliezen wegens het wegvallen van de sport.

Vond je dit artikel waardevol?
Reageer hieronder!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *