Written by Merel

Online TV kijken, wat houdt dat in?

TV kijken via het internet. Dat is heel kort door de bocht gezegd wat online TV kijken inhoudt. Zoals we eerder al hebben geschreven, zien we dat online TV kijken steeds populaider wordt. Dit komt onder andere door het aanbod van de vele online platformen, zoals Netflix en HBO, maar ook omdat er simpelweg veel interesse voor is. TV providers zien dit ook en maken logischerwijs de overstap maken richting het online TV kijken . Dit is ontstaan door het feit dat mensen steeds flexibeler willen zijn, vaker onderweg zijn en de hele dag online te vinden zijn.

Online TV VS Traditionele TV

Traditioneel TV kijken zijn we allemaal gewend vanaf kinds af aan. Lekker zappen met de afstandsbediening in je hand. Onlangs bestond de televisie 50 jaar en is al die jaren een groot succes geweest. De vraag is ontstaan of dit succes zich de komende 50 jaar kan voortzetten. Waarschijnlijk zal traditioneel TV kijken wel blijven bestaan, maar het Online TV kijken gaat een steeds grotere rol spelen.

Wie biedt online TV kijken aan?

Veel TV aanbieders bieden tegenwoordig een vorm van online TV kijken aan. Vooral de bekendste aanbieders:

 • KPN
 • Ziggo
 • Telfort
 • Vodafone
 • Fiber
 • KNIPPR
 • Online
 • Tele2
 • XS4ALL

We lichten er hieronder een aantal voor je uit.

ZiggoGO van Ziggo

ZiggoGo is het online platform van de provider Ziggo, waarop je live TV kunt kijken via internet. Zo kun je naast het kijken op een echte TV, ook op bijvoorbeeld je tablet en smartphone TV kijken. Dit doe je via de website of de app.

Interactieve TV van KPN

Ook KPN wilt profiteren van de verschuivende markt richting het ‘online’ gedeelte. Met interactieve TV bieden zij, net als Ziggo, de mogelijkheid om live TV te kijken op je tablet, laptop of smartphone. Daarnaast kun je met interactieve TV ook programma’s opnemen en gemiste uitzendingen terugkijken.

KNIPPR

Ook komen er steeds meer nieuwe TV aanbieders die zich alleen op het online TV kijken richten. Een goed voorbeeld is KNIPPR. Via dit platform kun je online TV kijken en tevens maandelijks je zenders aanpassen aan jouw wensen.

Video on demand diensten

Naast online TV kijken zijn er ook diensten waarmee je online series, films en documentaires kunt kijken. Dit heeft verder niets met een televisiezenders van TV aanbieders te maken, dus is hier ook niet afhankelijk van.. Dit zijn platforms die zo veel mogelijk series en films verzamelen, om jou te kunnen aanbieden. De bekendste zijn Netflix en Videoland. De abonnementen voor deze platformen kun je afsluiten, ongeacht bij welke TV provider je zit.

Voordelen van online TV kijken

 • Online TV kijken kun je op veel meer plaatsen doen dan alleen thuis op de bank, voor de TV. Op verschillende devices die je de hele dag bij je draagt kun je via het internet inloggen en TV kijken. Bijvoorbeeld tijdens een pauze op het werk, in de trein
 • Online TV kijken is flexibel. Je hoeft programma’s niet persé te kijken op het tijdstip dat ze uitgezonden worden. Je kunt alles namelijk gemakkelijk terugkijken!
 • Meer variaties in zenders. Je kunt bijvoorbeeld bij KNIPPR makkelijk extra zenders aan je abonnement toevoegen.

Nadelen van online TV kijken

 • Let op je databundel! Online TV kijken kost veel data. Wanneer je buitenshuis kijkt via het mobiele netwerk van je smartphone, moet je erop letten dat je niet al je data er in één keer doorheen jaagt.
 • Kans op haperingen en storingen. Aangezien je televisie vaak aangesloten is via een kabel, of draadloos maar dan wel binnenshuis, is de verbinding zeer sterk. Wanneer je online TV kijkt via een mobiel-, of Wi Fi netwerk is de signaalsterkte vaak wat minder sterk, omdat dit draadloze signaal minder stabiel is. Ook kan het internet minder snel zijn, omdat er vaak meerdere apparaten tegelijk op een netwerk draaien.
 • De kwaliteit is minder goed. Waar je via de televisie de meeste zenders in HD kwaliteit kunt bekijken, is dit op een smartphone, tablet of laptop vaak niet haalbaar.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *