Overstappen op glasvezel populair onder DSL-klanten
Overstappen op glasvezel is vooral populair onder DSL-klanten, blijkt uit onderzoek van het Telecompaper. In het onderzoek werd gedurende november 2020 tot februari 2021 aan consumenten gevraagd of zij eraan dachten om over te stappen op glasvezel. Vooral DSL-klanten blijken een overstap wel te zien zitten.
Resultaten onderzoek
Uit het onderzoek blijkt ook dat de DSL-klanten het minst loyaal zijn. 59 procent van de ondervraagde met DSL-internet wil bij zijn huidige provider blijven. Bij glasvezel (67%) en kabelinternet (69%) is dit meer. Redenen hiervoor kunnen zijn dat er meer prijsvechters in de DSL-markt zitten dan in de andere markten. Bij prijsvechters zijn mensen vaker sneller geneigd om over te stappen door bijvoorbeeld een gebrek aan service. Ook blijkt uit onderzoek dat mannen vaker willen overstappen dan vrouwen: 28 procent van de mannen zegt dit wel te willen, tegenover 20 procent van de vrouwen.
Veel vraag naar glasvezel internet
Maar liefst 38 procent van de ondervraagden met een DSL-verbinding gaf aan niet over te kunnen stappen op glasvezel omdat dit niet beschikbaar is in hun woonplaats, maar dit wel binnen nu en een jaar te willen. Provider KPN is zich al druk bezig aan het houden met deze trend. KPN is van plan om in de toekomst meer woningen aan te gaan sluiten op hun glasvezelnetwerk. Op dit moment bieden zij iedereen die geen gebruik van glasvezel maakt een DSL-verbinding. KPN verwacht dan ook dat de vraag naar een DSL-verbinding zal afnemen.
Ziggo biedt alle klanten die geen gebruik maken glasvezel een kabelnetwerk aan. Van de ondervraagden met kabelinternet geeft 21 procent aan te willen overstappen op internet. Relatief met DSL-klanten dus een stuk minder, maar alsnog wel een hoog percentage.
Glasvezel tegenover kabel- en DSL-verbinding
Glasvezel blinkt vooral uit in internetsnelheid en in het specifiek downloadsnelheid. Bij internet via glasvezel verbinding wordt de data verstuurd via lichtsignalen. Deze internetsnelheden kunnen bij sommige providers zelfs oplopen tot aan 2 Gbps. Kabel en DSL-verbinding hebben een lagere internetsnelheid, die van DSL ligt vaak rond de 200 mb/s. Ook de upload snelheid verschilt erg: glasvezel heeft 750 mb/s en DSL-verbinding vaak maar 20 mb/s. De snelheid kan wel sterk afhankelijk zijn van de locatie waar iemand internet gebruikt.
Een van de belangrijkste redenen waarom glasvezel dan ook populairder wordt, is vanwege de snelheid. De verwachting is dat naarmate de beschikbaarheid in het land toeneemt,
steeds meer mensen voor glasvezel zullen kiezen,