Written by Donat

Populariteit glasvezel blijft stijgen

Wat betreft de netwerken in Nederland is glasvezel de toekomst. Met glasvezel moet de groei van dataverbruik in Nederland worden opgevangen. Het zorgt voor sneller en stabieler internet.

Steeds meer mensen zien de voordelen van het glasvezelnetwerk in en de populariteit van glasvezel blijft dan ook stijgen. Daarover lees je in dit artikel meer!

Groei aantal glasvezelaansluitingen

Aan het eind van de eerste kwartaal van 2021 waren er bijna twee miljoen abonnees voor glasvezel internet. In totaal had een kwart van de Nederlanders met een breedbandaansluiting een glasvezelabonnement (dus niet alleen internet).

Daarnaast groeide in het eerste kwartaal van dit jaar het aantal glasvezelaansluitingen snel: er kwamen 120.000 nieuwe aansluitingen bij. Ter vergelijking met een jaar geleden: dit zijn drie keer zo veel nieuwe aansluitingen als in het eerste kwartaal van 2020.

Groei glasvezel van KPN

Provider KPN heeft onlangs aangegeven drie miljoen woningen op glasvezel te hebben aangesloten. De meeste glasvezel abonnees zijn dan ook klant van KPN. De bedoeling van KPN is om tot en met 2026 nog drie miljoen andere adressen aan te sluiten op het glasvezelnetwerk.

Vooral DSL levert in

In maart hadden we al een artikel geschreven dat ging over de interesse van DSL-klanten in glasvezel. Het blijkt dan ook dat inderdaad vooral DSL inlevert: het aantal DSL-aansluitingen daalden in het eerste kwartaal van 2021 met 74.000. Het marktaandeel van DSL is nu dan ook gedaald naar minder dan 30%.

Hoewel kabel nog altijd het meest wordt gebruikt, verloor het de afgelopen kwartalen wel steeds klanten. De verwachting is dat steeds meer mensen zullen overstappen naar glasvezel, zodra dit mogelijk is.

Glasvezel nog niet overal beschikbaar

Momenteel is het glasvezelnetwerk nog niet overal beschikbaar. Ondanks de grote groei, zal het aantal aansluitingen pas echt toenemen wanneer glasvezel overal beschikbaar is.
Het is overigens wel de verwachting dat dit in fases zal gebeuren, waardoor het aantal glasvezelaansluitingen geleidelijk zal toenemen.

Glasvezelgebruikers zijn tevreden

Uit een onderzoek in opdracht van KPN blijkt dat glasvezelgebruikers tevreden zijn. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat de helft van de Nederlandse bevolking niet meer zonder glasvezel kan.

Zestig procent geeft aan dat de internetverbinding voor het hele gezin ruim voldoende is. Verder geven thuiswerkers aan dat glasvezel heeft gezorgd voor een verbetering in stabiliteit en snelheid. Hieruit kan dus worden geconcludeerd dat glasvezelgebruikers tevreden met het netwerk zijn.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *