Providers blokkeren Russische websites
De Nederlandse internetaanbieders T-Mobile, VodafoneZiggo en KPN hebben dinsdag laten weten meerdere Russische websites te blokkeren. Het gaat hierbij om websites van RT (staatszender Rusland) en Sputnik News. Dit is een gevolg van het besluit van de Europese Commissie om deze zenders te verbieden, wat allemaal te maken heeft met de huidige situatie in Oekraïne en de acties van Rusland.
Blokkade door Nederlandse internet providers
Deze blokkade door de Nederlandse internet providers is onderdeel van de EU-sancties tegen Rusland. Geeft een internetaanbieder geen gehoor aan de blokkade, dan wordt er volgens het ministerie van Economische Zaken een strafbaar feit gepleegd. Hierop wordt door het OM gehandhaafd.
De drie grootste Nederlandse aanbieders (T-Mobile, Vodafone & KPN) geven dus gehoor aan de sancties. KPN laat wel duidelijk weten wat ze hiervan vinden: de provider geeft aan ‘fundamentele bezwaren’ tegen het besluit te hebben, en een woordvoerder licht toe dat ‘het niet aan ons is om te bepalen wat goed en slecht is’.
Het gaat in totaal om vijf websites van staatszender RT (RT English, RT UK, RT Germany, RT France & RT Spanish) en de website van Sputnik.
Sancties tegen Rusland
Zoals hierboven beschreven, is het verbod van de toegang tot deze Russische websites onderdeel van de EU-sancties tegen Rusland. Volgens de Europese Commissie zijn de genoemde kanalen staatsmedia die worden gebruikt voor de verspreiding van Russische propaganda tijdens de oorlog in Oekraïne.
Eerder al hebben grote internationale bedrijven als Google, YouTube, Twitter en Facebook (Meta) gehoor gegeven aan het verzoek om de Russische websites te blokkeren. Het is dus niet mogelijk om via deze platformen de genoemde Russische websites te bezoeken.
Russische blokkades
Zelf is Rusland ook bezig geweest met de blokkade van media, waarbij in het specifiek social media. Zo heeft het land afgelopen weekend Facebook geblokkeerd. Verder is de toegang tot Twitter en YouTube door de autoriteiten vertraagd, wat zou zorgen voor een slechtere bruikbaarheid van de platformen.