Written by Alles in 1 Check

Router tips voor sneller internet

Ervaar jij ook wel eens traag internet wanneer je thuis zit te internetten, zoals slecht ladende pagina’s of apps die vastlopen? Dan ben je zeker niet de enige! Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen voor een slecht wifi bereik thuis. Het kan zo zijn dat je traag internet ervaart door: je internetprovider, de Wi-Fi-ontvangst tot aan de wijkcentrale bij een DSL-verbinding of een router die niet optimaal werkt. Om dit te voorkomen hebben we voor jou de beste router tips voor sneller internet op een rijtje gezet in dit artikel. Lees dus gauw verder al wil jij thuis direct sneller kunnen internetten!

Wifi thuis verbeteren? Check deze 5 router tips!

Traag internet is erg vervelend, of het nu voor je werk, je studie of het online gamen is. Er zijn verschillende methodes om je internetsnelheid te verbeteren thuis, waaronder via een router. Lees onze 5 router tips hieronder:

  1. Koop je eigen router
  2. Zet de router op een goede locatie
  3. Schaf wifi-versterkers zoals repeaters of losse access points aan
  4. Gebruik een router met 5GHz
  5. Koppel routers aan elkaar

Tip 1: Koop je eigen router

Een router zorgt ervoor dat iedereen tegelijkertijd kan genieten van snel en stabiel internet. De router die je van je internet provider krijgt, zijn lang niet zo goed als wanneer je er zelf één aanschaft. Neem er één met een paar flinke wifi-antennes. Deze zorgen voor een krachtiger en stabiele netwerk.

Stel vervolgens op de router van je internetprovider (die meestal in de meterkast is geplaatst) de functie DMZ- of Bridge-modus in. Dit doe je via instellingen. Met deze modus wordt je oude router een doorgeefluik van het internet en wordt je eigen router het wifi-netwerk.

Tip 2: Zet de router op een goede locatie

Onze tweede router tip klinkt misschien simpel, maar is wel super belangrijk. Plaats de router absoluut niet op de grond, maar juist op een kastje. Plaats de router niet in de buurt van metalen objecten of draadloze apparaten, aangezien dit het wifi-netwerk kan verstoren. Een goed geïsoleerd huis (met dikke muren) kan er voor zorgen dat je internet ook trager is, maar daar kun je zelf weinig aan doen. Hiervoor zijn losse accesspoints of repeaters erg handig om te plaatsen.

Zet de router op een plek waar je het meeste gebruik maakt van het internet!

Tip 3: Plaats repeaters of access points op plekken met slecht bereik

Voor een beter bereik op plekken waar de wifi trager is, zoals in de slaapkamer of op zolder bijvoorbeeld, kun je een repeater of access point plaatsen. Dit zijn beide vormen van wifi-versterkers, oftewel steunzenders. Een repeater pikt het signaal op van een draadloos netwerk en stuurt het door via een tweede wifi-netwerk. Het access point sluit je aan op de router en plaats je vervolgens in de ruimte waar je wifi wilt hebben.

Tip 4: Gebruik een router met 5 GHz

De meeste routers zijn naast een frequentieband van 2,4 GHz ook voorzien van een 5 GHz-frequentieband, wat natuurlijk weer voordelen heeft. De kans op storingen door andere apparaten is kleiner en je hebt daardoor sneller en stabieler internet. Echter, het bereik van de 5 GHz is kleiner dan de 2,4 GHz. Ook moet je apparaten bezitten die een 5 GHz-frequentie ondersteunen. Gelukkig bieden de meeste routers zowel een 2,4 GHz als een 5 GHz-frequentieband.

Tip 5: Koppel routers aan elkaar

Als de bovenstaande tips je niet kunnen helpen, kun je altijd nog mesh router aanschaffen. Wat is een mesh router? Dit is een collectie routers verspreid over je woning om een goede dekking in je hele huis of pand te creëren. Hierdoor kan er data worden verstuurd van de ene naar de andere router. Hierdoor heb je een veel sneller bereik. Ideaal toch?

Let op! Een bedraad netwerk van mesh routers is stabieler dan een draadloos netwerk van mesh routers.

Conclusie

Dit waren onze beste 5 router tips voor sneller internet. We hopen dat we je verder hebben kunnen helpen met het verbeteren van je internet thuis. Weet jij ook nog goede tips voor sneller en stabieler internet thuis of wil je specifiek meer hierover weten? Laat het ons dan weten in de reacties en houdt onze blog in de gaten voor up-to-date informatie en nieuws over providers, internet en acties!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *