Written by Donat

Sterke stijging internetverkeer sinds nieuwe coronaregels

Sinds de nieuwe corona maatregelen zien providers meer internetverkeer. Zo geeft KPN aan dat in de eerste week na de nieuwe maatregelen het internetverkeer thuis gemiddeld tussen de 25 en 30 procent steeg in vergelijking met de eerste week van november. Ook andere aanbieders van vast internet laten weten een stijging te zien in het internetverkeer op hun netwerk.

Stijgingen internetverbruik

Internet providers laten weten dat er meer gebruik wordt gemaakt van data sinds de nieuwe coronamaatregels. Hieronder zie je een overzicht van wat providers tot nu hebben gemeld.

  • KPN geeft een stijging van 25 tot 30 procent aan (in vergelijking met week 1 november).
  • Bij Ziggo is het downloadverkeer de afgelopen twee weken gestegen met 8 procent. Het uploadverkeer (bijvoorbeeld Teams- of Zoom-vergaderingen) steeg met 15 procent. De provider laat zelfs weten vorige week zondag een nieuw record aan dataverbruik te hebben gezien. Er vonden nog nooit zoveel videostreams en ander downloadverkeer tegelijk plaats.
  • T-Mobile laat ook weten een lichte stijging van het internetverkeer te hebben gezien. Wel geeft de aanbieder aan dat het niet zo heftig is als de eerste lockdown. T-Mobile verwacht dat het verkeer zal toenemen wanneer de maatregelen strikter worden.

Grote stijging KPN

Bij KPN is het internetverkeer thuis bijna met een derde toegenomen. Dit is natuurlijk een sterke procentuele toename. Paul Slot, manager infrastructuur van KPN, vertelt dat KPN al in het eerste weekend na de strengere maatregelen een toename van het streaming verkeer zag. De toename van het verkeer is sinds vorige week maandag duidelijk te zien.

De verwachting bij KPN is dat het dataverkeer alleen maar zal toenemen in de tweede week, doordat meer mensen thuis werken.

Advies thuiswerken wordt minder opgevolgd

Wel lijkt het erop dat het ‘thuiswerkadvies’ minder strikt wordt opgevolgd dan begin dit jaar. KPN ziet de huidige verkeersniveaus momenteel op ongeveer twee derde van de volumes liggen in vergelijking met maart 2021 (eerste week). Toen vertoonde het internetverkeer onder andere sterkere pieken.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *