Written by Mo Maghsoudi

Vast breedband blijft groeien

Het aantal vaste breedband verbindingen is in Q3 wereldwijd gegroeid met 2,2% tot 1,112 miljard, stelt een studie van Point Topic. Dit is een aantal van 23,6 miljoen verbindingen meer ten opzichte van het 2e kwartaal.

Vast breedband wereldwijd

Het grootste land op het gebied van breedband verbindingen uitgedrukt in abonnees is China met 400 miljoen gevolgd door de Verenigde staten met ruim 100 miljoen. China en de VS worden gevolgd door Japan, Duitsland, Rusland, Brazilië, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea en India. Ondanks de opkomst van technieken als FWA of andere draadloze verbindingen blijft vast breedband dus nog steeds groeien. Vooral glasvezel groeide hard met 19%. Breedband via koper is wel aan het dalen, wereldwijd met 7,7% dit kwartaal. De groei in breedband via kabel is ook minder aan het worden. Dit komt omdat de markt steeds meer verzadigd wordt. In Nederland bijvoorbeeld is de penetratie in huishoudens 94,1%, de komende jaren zal de groei van breedband afhankelijk zijn van de groei in het aantal huishoudens. De verwachting voor de komende 5 jaar is een stijging van gemiddeld 1% per jaar.

Andere verbindingen

We weten nu dus hoe het met de groei van vast breedband gaat. Maar hoe gaat het met de andere technieken zoals FWA en andere draadloze verbindingen? Het aantal satellietverbindingen groeide met 9,7%, de grootste groeier op het gebied van draadloze verbindingen dit kwartaal was FWA met 21%. FWA staat voor “Fixed Wireless Access” en is een systeem dat wordt gebruikt om een verbinding te maken met de abonnee zonder bekabeling te hoeven leggen naar de gebruiker.

Verdeling marktaandeel

Van de breedbandtechnologiën in Nederland blijft kabel de marktleider met ruim 46%, gevolgd door DSL met ongeveer 38%. Glasvezel heeft een marktaandeel van ruim 15%. Als je wereldwijd gaat kijken zie je dat Oost-Azië verantwoordelijk is voor 47% van de wereldwijde glasvezelmarkt. Daarna komt Europa met 15%, Noord-Amerika met 12%, de rest van Azië met 10%, Oost-Europa met 6% en de laatste zijn Afrika met 1,9% en Oceanië met 1%.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *