Wat is het verschil tussen glasvezel en kabel?
TV kijken, online gamen, supersnel internetten: het kan tegenwoordig via verschillende vormen van internet. Dit is onder andere glasvezel, kabel en ADSL. Op steeds meer plekken is het mogelijk om te internetten via het glasvezelnetwerk, naast het stabiele en betrouwbare internet via kabel en dsl. Het verschil tussen glasvezel en kabel zal verder in dit artikel uitgelegd worden!
Verschil glasvezel en kabel
Glasvezel, kabel en dsl zijn allemaal verschillende vormen van breedband internet. Breedband staat bekend als een snelle en stabiele internetverbinding. Elke vorm van internet heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Providers die kabel internet aanbieden, leveren internet via het traditionele kabeltelevisienetwerk. Je kunt namelijk geen los internet pakket aanschaffen. Glasvezel daarentegen werkt via een dun draadje, waarbij data wordt verstuurd via lichtsignalen. Dat is natuurlijk veel sneller dan stroomsignalen. Het verschil tussen glasvezel en kabel is daarom ook groot.
Hoe werkt internet via de kabel?
Al wil je het verschil tussen coax en glasvezel qua providers en internetsnelheid weten, is het eerst van belang om te weten hoe deze netwerken precies werken. Al sinds 1995 is het mogelijk om gebruik te maken van internet dat loopt via de kabel. Hiervoor werd de kabel gebruikt om televisie te kijken. Nu kun je ook via deze kabel bellen en internetten.
Door middel van een kabelmodem kan er verbinding worden gemaakt met het kabelnetwerk. Aangezien kabelinternet loopt via het televisienetwerk ben je ook verplicht om de basisdienst televisie af te nemen als je wilt internetten via de kabel.
Voor- en nadelen van kabelinternet
Kijkend naar de voor- en nadelen is het verschil glasvezel en kabel er zeker. Lees de bijbehorende voor- en nadelen van kabelinternet hieronder in de tabel.
Voordelen kabelinternet | Nadelen kabelinternet |
---|---|
1. Hoge internetsnelheden tot wel 1000 Mbps downloadsnelheden en 50 Mbps upload snelheden! | 1. Weinig aanbieders van kabelinternet |
2. Afstand tot de wijkcentrale heeft geen invloed op je internetsnelheid | 2. TV-abonnement altijd verplicht |
3. Surfen op het web en tegelijkertijd tv kijken heeft geen invloed op de internetsnelheid |
Hoe werk internetten via het glasvezelnetwerk?
Hoe werkt glasvezel? Glasvezel is sind een aantal jaar de nieuwste en populairste vorm van snel internetten geworden. Een glasvezelkabel is een haardunne vezel gemaakt van een speciaal soort glas. Bij een glasvezelverbinding wordt internet via knipperende lichtsignalen verstuurd. Bij glasvezel is de downloadsnelheid even hoog als de uploadsnelheid, waardoor het versturen even snel gaat als iets downloaden. Wil je bijvoorbeeld grote bestanden, zoals foto’s en video’s versturen? Dan is glasvezel super handig. Nu we weten hoe beiden netwerken precies werken, is het verschil kabel en glasvezel erg duidelijk geworden voor jou.
Voor- en nadelen van glasvezel internet
Glasvezel biedt vele voordelen voor de jou als consument in tegenstelling tot kabelinternet of een dsl verbinding. Lees hieronder alle voordelen.
Voordelen glasvezel internet | Nadelen glasvezel internet |
---|---|
1. Supersnel internet tot wel 1000 Mbit/s! | 1. Nog niet overal beschikbaar |
2. Veel aanbieders van glasvezel internet | |
3. Downloadsnelheid even hoog als uploadsnelheid |
Conclusie: verschil tussen glasvezel en kabel
Er kan geconcludeerd worden dat het verschil glasvezel en kabel er zeker wel is. Beide vormen van breedband internet hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Wat het beste netwerk is voor jou hangt af van jouw woonplek. Met de postcodecheck in onze vergelijker onderaan deze pagina ontdek je wat mogelijk is op jouw adres. Vervolgens komen daar ook je eisen en wensen bij kijken. Over het algemeen is glasvezel vaak duurder dan een abonnement bij een dsl of kabel provider. Glasvezel is interessant voor jou wanneer je echt super snel wilt kunnen internetten, de echte snelheidsduivels! Bevind jij je in één van de volgende gevallen dan raden wij ook glasvezel aan:
- Je wilt op meerdere apparaten in 4K-resolutie video’s streamen en downloaden;
- Je wilt oneindig lang online kunnen gamen;
- Je wilt tijdens het thuiswerken grote bestanden kunnen delen.
Bevind jij je niet in één van deze gevallen of heb je geen behoefte aan supersnel internet? Dan kun je uiteraard kiezen voor een snelle stabiele kabel of dsl provider. Meer informatie over het vergelijken van internet? Klik dan hier. Indien je direct na het lezen van bovenstaande informatie internet pakketten wilt vergelijken, doe je dat eenvoudig hieronder.