Written by Dylan de Graaff

Vodafone stopt met 3G

Het lijkt erop dat de tijd van het 3G netwerk ten einde is. Vodafone heeft aangekondigd in 2020 gaat stoppen met het verschaffen van een 3G verbinding. KPN volgt in 2022. Vodafone is al een vrij lange tijd bezig met het informeren van zijn klanten over de stop van het 3G netwerk. Het 2G netwerk blijft nog wel enige tijd in de lucht. Dit netwerk wordt gebruikt voor het versturen van versleutelde sms’jes.

Sterker 4G signaal na stop Vodafone 3G

Het huidige Vodafone 3G netwerk wordt omgezet tot een 4G verbinding. Dit zal ervoor zorgen dat klanten van Vodafone na 2020 een sterker 4G netwerk hebben. Dit geldt met name in gebieden waar voorheen alleen een 3G verbinding mogelijk was. Denk hierbij aan kleine dorpen of natuurgebieden. Vodafone zit een afnemende groep 3G gebruikers en ziet daarom meer waarde in het verbeteren van het 4G netwerk.

Vodafone: vervang je oude 3G telefoon

Huidige klanten met een telefoon met alleen een Vodafone 3G verbindingen kunnen vanaf januari 2020 alleen nog maar bellen en sms’en. Datagebruik lukt dan niet meer. Vodafone adviseert mensen om hun oude telefoon te vervangen. Telefoons van +10 jaar oud zijn in de meeste gevallen niet geschikt voor 4G. Oude simkaarten kunnen gratis worden omgewisseld voor een nieuwe. Het aantal mensen dat nog een 3G telefoon gebruikt is niet duidelijk. Naar schattingen zal deze groep niet heel groot zijn.

5G wordt in 2020 verwacht

De exacte planning voor de lancering van het 5G netwerk is nog onbekend. De drie grootste telecombedrijven in Nederland geven aan dat ze meedoen. Wel zijn ze alle drie erg terughoudend over hun strategie. De overheid heeft aangegeven ergens midden 2020 de multiband veilig te willen houden. Tijdens deze veiling bieden de bedrijven op vergunning voor openbare mobiele communicatie. Hieronder valt ook 5G. Deze vergunning lopen tot 2040. De spelregels van deze veilig worden eind 2019 bekendgemaakt.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *