Breedband internet

Je denkt er eigenlijk nooit over na, maar het internet dat we dagelijks gebruiken moet toch op de een of andere manier ons huis binnen komen. De manier waarop dit gebeurt, is bepalend voor onder andere hoe betrouwbaar en hoe snel ons netwerk is. Eigenlijk dus best wel interessant om eens iets meer te gaan lezen over de verschillende vormen van breedband internet.

Breedband internet vergelijken

Hieronder zie je een vergelijker, waarmee je de vaste breedband netwerken kunt vergelijken. Momenteel hebben 94% van de huishoudens toegang tot een vast breedband netwerk. De mobiele netwerken zijn hier niet in meegenomen, omdat deze niet bij iedere provider worden meegenomen in het alles in 1 pakket. Via de postcodecheck kun je bekijken welke netwerken er op jouw adres beschikbaar zijn. Meer weten over deze verschillen en wat breedband internet eigenlijk is? Lees dan onder de vergelijker even door.

Wat is breedband?

Breedband is een verzamelnaam voor de manier waarop de vaste diensten, zoals tv, internet en telefonie via slechts één aansluiting onze locatie bereiken. Hiervoor hoeven we dus niet drie verschillende aansluitingen te creëren in de meterkast. Onder breedband vallen verschillende verbindingen. Zo kennen we allemaal nog de DSL verbinding van vroeger. Dit was de telefoonlijn waarvan we in de eerste jaren gebruik maakten om internet te ontvangen. Tegenwoordig hoef je niet meer in te bellen om gebruik te maken van dit netwerk, maar kun je internet gewoon naast je telefoonlijn gebruiken.Toch gebruiken we liever de snellere kabel (coax) of glasvezel. Dan zijn er nog meer soorten breedband internet netwerken. We zetten ze even op een rijtje:

  • DSL
  • Satelliet
  • Mobiel netwerk
  • Glasvezel
  • Coax-kabel

Iedereen in Nederland heeft toegang tot breedband. Dat betekent dat iedere Nederlander bijvoorbeeld een alles in 1 pakket kan afsluiten. De komst van mobiel internet en satelliet heeft dit mogelijk gemaakt, omdat nog steeds ongeveer honderdduizend huishoudens niet aangesloten zijn op een vast breedband netwerk, zoals DSL, kabel of glasvezel.

Welk soort breedband internet is het beste?

Ben je aangesloten op een vast breedband netwerk?
Wanneer je aangesloten bent op een vast breedband netwerk, kunnen we wel zeggen dat je mazzel hebt. Deze aansluitingen zijn namelijk goed betaalbaar, betrouwbaar en vrij snel. Dit geldt voor zowel een DSL netwerk (wat niet meer zo ouderwets werkt als vroeger, maar de snelheid wel zeer variërend is), kabel en glasvezel.

Glasvezel en kabel hebben momenteel de hoogste maximale snelheden van maar liefst 100 m/bit per seconde. Om deze reden wordt het ook wel Next Generation Netwerk genoemd. Je locatie is afhankelijk van welke aansluiting bij jou thuis het snelste is. Er wordt wel eens gezegd dat glasvezel altijd sneller is, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn wanneer je verbonden bent met een goed kabelnetwerk. Daarnaast beschikken momenteel maar slechts een miljoen huishoudens over glasvezel.
We verwachten dat in de toekomst ook het mobiele netwerk deze snelheden gaat behalen. Als het niet op het 4G netwerk is, dan zal het wel gebeuren op het 5G netwerk. Mobiele netwerken kunnen alleen niet dezelfde (grote) capaciteit verwerken als de vaste netwerken dat kunnen, dus dat blijft nog even een minpuntje.

Ben je niet aangesloten op een vast breedband netwerk?
Voor huishoudens in dunbevolkte gebieden die niet aangesloten zijn op een vast breedband internet netwerk, adviseren wij om te kiezen voor het mobiele netwerk. Het satellietnetwerk is in dit geval ook mogelijk, maar dit is lang niet zo snel en daarnaast ook vele malen duurder.

Welke providers bieden breedband internet?

Alle grote providers in Nederland bieden wel een vorm van breedband internet aan, maar zoals je hebt kunnen lezen zijn er meerdere soorten en kan je niet zomaar van elk soort gebruik maken. Daarom zetten we hieronder op een rijtje welke provider welke soorten breedband aanbiedt:

Breedband internet bij de providers

Ziggo: Ziggo is de enige grote provider die de vaste diensten nog via de kabel aanbiedt. De snelheden bij Ziggo kunnen oplopen tot maarliefst 300 Mbit/s, maar in de praktijk is deze snelheid niet haalbaar. Toch kun je met een derde van deze snelheid ook al supersnel internet ervaren.

NLE: NLE werkte via zowel het glasvezel als het DSL netwerk van KPN (NLE is Budget Alles in 1 geworden).

KPN: Glasvezel en DSL netwerk.

XS4ALL: Ook XS4ALL werkte via het glasvezel en DSL netwerk van KPN (gestopt).

T-Mobile: Heeft haar eigen DSL netwerk en maakt gebruik van het glasvezel netwerk voor de internetdiensten.

Tele2: Tele2 werkte via het ADSL netwerk. Dit is weer een andere variant op het DSL netwerk. De maximale snelheden van het ADSL netwerk liggen lager dan het VDSL netwerk. Ook hier geldt hoe verder weg je van een wijkkast woont, hoe langzamer je internetverbinding is (Tele2 is gestopt met internet, tv en bellen).

Online.nl: Online.nl biedt meerdere breedband verbindingen aan, namelijk: VDSL, ADSL en glasvezel. Als je gebruik wilt maken van het glasvezelnetwerk moet je hier wel op aangesloten zijn. Dit kun je checken in onze postcode checker.

Fiber: Maakt gebruik van het DSL netwerk voor het internet aanbod.

Stipte: Maakt gebruik van het DSL netwerk voor het internetaanbod.

Telfort: Maakte gebruik van het DSL netwerk voor het internet (gestopt met pakketten voor thuis).