Written by Savanna

Veilig Internetten: hoe doe je dat?

Het internet wordt tegenwoordig voor (bijna) alles gebruikt. Van online winkelen tot internet bankieren naar filmpjes kijken op YouTube. Het is dan ook geen wonder dat de meeste mensen en bedrijven hier dagelijks gebruik van maken, maar hoe doe je dit veilig? In deze blogpost kom je meer te weten over het veilig gebruik maken van het internet.

Veilig internetten wat houdt het in?

De term veilig internetten is niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Je wilt namelijk je internet bankieren niet met iedereen delen, maar wat verstaan we nou eigenlijk onder ‘veilig’? Veilig internetten houdt onder andere in dat we niet onze persoonsgegevens onnodig delen met anderen. Veilig betekent dus ook dat als je bijvoorbeeld iets online koopt je gegevens niet misbruikt worden of onnodig op straat komen te liggen. Aan de hand van keurmerken, VPN en regelmatig te updaten kun je dit voorkomen.

Keurmerken wat zijn dat?

Net zoals bij het winkelen in een supermarkt hebben webshops ook keurmerken. Deze zijn echter niet het ‘Ik kies bewust’ keurmerk, maar bijvoorbeeld de Thuiswinkel Waarborg en het Webshop Keurmerk. Deze keurmerken vormen een belangrijk punt bij veilig online winkelen. Wanneer een webshop één van deze keurmerken heeft betekent dat namelijk dat je een aantal voordelen hebt zoals:

  • Je privacy wordt beschermd. De webwinkel moet je vertellen wat er gebeurd met jouw persoonlijke gegevens.
  • De webwinkel moet duidelijk zijn over de kosten.
  • Je krijgt de mogelijkheid om minimaal 50% van het bedrag achteraf of bij de aflevering te betalen.
  • Er is een bedenktijd van minimaal 14 dagen, waarbij bij afzien van de koop binnen uiterlijk 30 dagen de kosten moeten worden teruggestort.
  • De webshop moet problemen rond garantie zelf oplossen. Je mag dus niet doorverbonden worden naar de leverancier of de fabrikant.
  • De Thuiswinkel Waarborg en het Webshop Keurmerk bemiddelen de klachten als je er niet uitkomt met de webwinkel zelf.

Veilige internetverbinding

Wil je veilig internetten? Dan is een veilige internetverbinding erg belangrijk! Om er achter te komen of je veilig bezig bent is door te kijken naar de URL van een website. Als er voor de URL van een website https staat betekent dat de website versleuteld is. De S in https staat namelijk voor ‘Secured’. Met VPN (Virtual Private Network) maak je een extra beveiliging aan tussen je apparaat en je internet verbinding. VPN zorgt ervoor dat jouw internetactiviteiten niet direct meer naar jou te herleiden zijn. Zo ben je dus extra veilig bezig! Een nadeel van VPN is dat je ervoor moet betalen. Het kan ook gratis, maar diensten zonder beperkingen bestaan niet.

Blijf up-to-date!

Door je apparaten up-to-date te houden maak je het internetcriminelen moeilijker om bij je gegevens te komen. Als je apparaat nieuw geupdate is betekent dat dat nieuw ontdekte fouten in het systeem verholpen zijn. Criminelen proberen ook via spam je gegevens te achterhalen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren via de mail. Spam helemaal voorkomen is helaas niet mogelijk. Veilig internetten kun je doen door je aan een aantal tips te houden:

  1. Zet je e-mailadres nooit online. Internetcriminelen, spammers, zoeken met robots het internet af voor e-mailadressen.
  2. Klinkt misschien logisch, maar klik nooit op berichten die je niet vertrouwt!
  3. Installeer een spamfilter. Spamfilters zijn programma’s voor je computer die je tegen spam berichten beschermen.
  4. Zorg ervoor dat je computer goed beveiligd is. Dit kan met een ‘firewall’. Vraag aan bekenden of je internetprovider welke firewall het beste werkt. Sommige internetproviders bieden firewalls aan bij hun abonnementen.

Aan de hand van de bovengenoemde tips is de kans dat jouw gegevens worden misbruikt erg klein en kun je dus gerust en veilig internetten!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *